Dnia 20 października 2016 roku klasa II „c” wraz z wychowawczynią Anna Dąbrowską udała się do Kraczewic, gdzie odbyły się warsztaty piekarnicze „Od ziarenka do bochenka”. Zajęcia zostały zorganizowane przez Piekarnię Tadeusza Zubrzyckiego. Podczas spotkania uczniowie mieli okazję zgłębić tajniki wypieku chleba oraz innych rodzajów pieczywa. Istotą dobrego chleba jest odpowiednie dobranie składników oraz unikanie dodawania środków chemicznych, które wpływają na walory smakowe gotowego produktu. Dodatkowo każde z dzieci miało okazję wcielić się w rolę piekarza i wykonać swoje własne bułeczki: chałki,ślimaczki,rogaliki,ptaszki. Tego typu doświadczenie jest niezwykle ważne dla uczniów. Forma nauki przez zabawę stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sposobów przekazywania wiedzy. W sali multimedialnej dzieci obejrzały film o ginących zawodach,otrzymały paszporty i Medale Honorowe z ciasta. Składamy serdeczne podziękowanie Sz. P. Zubrzyckim za zorganizowanie lekcji w piekarni,dzięki której poznaliśmy, z jakim trudem powstaje chleb.
Anna Dąbrowska